Czy warto sięgać po produkty z konopi?
Produkty konopne nabrały
popularności wraz z pojawiającymi się informacjami o „wolnych konopiach” i
medycznej marihuanie. Czy powinniśmy się tych produktów obawiać, ile mają wspólnego
z używką jaką jest marihuana i czy warto po nie sięgać? Odpowiedź
znajdziecie w poniższym artykule.
Po
pierwsze i najważniejsze – produkty konopne dostępne w sklepach nie mają
praktycznie nic wspólnego z THC i tak zwanym „skrętem” czy „marychą” więc nie spodziewaj się po nich
mocnych wrażeń ;) W Polsce do legalnej uprawy
dopuszczone są odmiany o zawartości THC
mniejszej niż 0,2%. Dokładnie jakie odmiany dopuszczone są do uprawy
można sprawdzić na stronie Centralnego OśrodkaBadania Odmian Roślin Uprawnych. Do produkcji stosuje się konopie siewne (Cannabis Sativa L.), z których pozyskuje się mąkę, olej konopny a także izolaty
białkowe.
Dla kogo produkty konopne będą świetnym wyborem? Z
pewnością powinni zapoznać się z nimi weganie i wegetarianie ale również
osoby na diecie bezglutenowej. Mąka
konopna zawiera dużo białka (około 33g/100g produktu). Nie tylko ilość
ale również jakość tego białka jest istotna ponieważ zawiera ono wszystkie
niezbędne aminokwasy. Z tego powodu znalazł również zastosowanie w izolatach
białkowych. W 2006 roku na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry
opublikowane zostały badania w których porównano białko sojowe do białka
konopnego potwierdzające komplementarność białka tej rośliny.
Mąka konopna zawiera sporo tłuszczu, a olej z konopi jest wrażliwy na utlenianie dlatego można spotkać się z mąką częściowo odtłuszczoną. Mąka nieodtłuszczona jest po prostu mniej
trwała w przechowywaniu. W sklepach jest
również dostępny olej konopny zawierający kwas γ-linolenowy, linolowy i α-linolenowy
oraz odznaczający się dobrą proporcją kwasów omega 6 do omega 3 (3:1). Ponadto
mąka konopna zawiera spore ilości witaminy E (również w oleju), B1,B2
i B6, żelaza, wapnia, cynku, fosforu i magnezu. Jak widać produkty konopne odznaczają się
wysoką wartością odżywczą dzięki czemu powinny wzbudzić zainteresowanie również
u innych konsumentów.
Bibliografia:
Tang
CH., Ten Z., Wang XS., Yang XQ.: “Physicochemical and functional properties of hemp (Cannabis
sativa L.) protein isolate.” (2006) Journal of Agricultural and Food Chemistry; 54(23), 8945-8950.
Kaniewski
R., Pniewska I., Kubacki A., Strzelczyk M., Chudy M., Oleszak G.: „Konopie siewne (Cannabis sativa L.)–
wartościowa roślina użytkowa i lecznicza.” (2017) Postępy Fitoterapii;
2/2017 s. 139-144.
Worobej
E., Mądrzak J., Piecyk M. : „Zawartość wybranych
składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych w produktach z konopi siewnych
(CANNABIS SATIVA L.) oraz kasztanów jadalnych (CASTANEA SATIVA MILL.)”
(2015) Bromatologia i Chemia Toksykologiczna; XLVIII, 3, str. 573 – 577.
Komentarze
Prześlij komentarz