Czy warto sięgać po produkty z konopi?

Produkty konopne nabrały popularności wraz z pojawiającymi się informacjami o „wolnych konopiach” i medycznej marihuanie. Czy powinniśmy się tych produktów obawiać, ile mają wspólnego z używką jaką jest marihuana i czy warto po nie sięgać? Odpowiedź znajdziecie w poniższym artykule.

Po pierwsze i najważniejsze – produkty konopne dostępne w sklepach nie mają praktycznie nic wspólnego z THC i tak zwanym „skrętem” czy  „marychą” więc nie spodziewaj się po nich mocnych wrażeń ;)  W Polsce do legalnej uprawy dopuszczone są odmiany o zawartości THC  mniejszej niż 0,2%. Dokładnie jakie odmiany dopuszczone są do uprawy można sprawdzić na stronie Centralnego OśrodkaBadania Odmian Roślin Uprawnych. Do produkcji stosuje się konopie siewne (Cannabis Sativa L.), z których pozyskuje się mąkę, olej konopny a także izolaty białkowe.

 Dla kogo produkty konopne będą świetnym wyborem? Z pewnością powinni zapoznać się z nimi weganie i wegetarianie ale również osoby na diecie bezglutenowej. Mąka konopna zawiera dużo białka (około 33g/100g produktu). Nie tylko ilość ale również jakość tego białka jest istotna ponieważ zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy. Z tego powodu znalazł również zastosowanie w izolatach białkowych. W 2006 roku na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowane zostały badania w których porównano białko sojowe do białka konopnego potwierdzające komplementarność białka tej rośliny.

Mąka konopna zawiera sporo tłuszczu, a olej z konopi jest wrażliwy na utlenianie dlatego można spotkać się z mąką częściowo odtłuszczoną. Mąka nieodtłuszczona jest po prostu mniej trwała w przechowywaniu. W sklepach jest również dostępny olej konopny zawierający kwas γ-linolenowy, linolowy i α-linolenowy oraz odznaczający się dobrą proporcją kwasów omega 6 do omega 3 (3:1).  Ponadto mąka konopna zawiera spore ilości witaminy E (również w oleju), B1,B2 i B6, żelaza, wapnia, cynku, fosforu i magnezu.  Jak widać produkty konopne odznaczają się wysoką wartością odżywczą dzięki czemu powinny wzbudzić zainteresowanie również u innych konsumentów.

Bibliografia:

Tang CH., Ten Z., Wang XS., Yang XQ.: “Physicochemical and functional properties of hemp (Cannabis sativa L.) protein isolate.(2006) Journal of Agricultural and Food Chemistry;  54(23), 8945-8950.

Kaniewski R., Pniewska I., Kubacki A., Strzelczyk M., Chudy M., Oleszak G.: „Konopie siewne (Cannabis sativa L.)– wartościowa roślina użytkowa i lecznicza.” (2017) Postępy Fitoterapii; 2/2017 s. 139-144.
Worobej E., Mądrzak J., Piecyk M. : „Zawartość wybranych składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych w produktach z konopi siewnych (CANNABIS SATIVA L.) oraz kasztanów jadalnych (CASTANEA SATIVA MILL.)” (2015) Bromatologia i Chemia Toksykologiczna; XLVIII, 3, str. 573 – 577.

Komentarze

Popularne posty